Yksi tapa kehittää uutta – ideaverstaat

Olen ollut jo pitkään kiinnostunut siitä, kuinka ideat syntyvät, kuinka niitä voi kehittää ja kuinka ne saadaan herätettyä henkiin oikeaan maailmaan. Tämän takia ideaverstaat ovatkin olleet todella kiinnostava projekti olla mukana ja niiden vetäminen on ollut mitä avartavin ja ajatuksia tuovin kokemus.

Verstaissa käytettävä malli on kaavaltaan monesta brainstorming-oppaasta tuttu: ensin kerätään mahdollisimman iso määrä ideoita ja sen jälkeen niistä suoraviivaisesti karsitaan toimivimmat, jotka sitten jatkojalostetaan esitettäväksi eteenpäin. Verstaat kuitenkin harvemmin kulkevat näin selkeälinjaista ja rationaalista reittiä. Onneksi näin, koska muutenhan ne olisivat kamalan tylsiä!

Sen sijaan ideaverstaita fasilitoidessaan saa pysytellä jatkuvasti hieman varpaillaan ja valppaana sille, minkälaisia muotoja ideointiprosessi ottaa. Liiallinen säännönmukaisuus ja asiaan keskittyminen ovat kaikenlaisen luovan toiminnan pahimpia vihollisia ja ideoiden jyllätessä on usein parempi kulkea mukana, kuin yrittää jähmettää itsensä valmiiseen kaavaan. Omien kokemusten jakaminen ja usein yllättävän filosofisiksi päätyvät keskustelujen sivuraiteet kuuluvat kaikki ideoinnin kokonaisprosessiin ja tämä tekee ideaverstaiden fasilitoinnista aina mielenkiintoista ja yllättävää. Tämä on myös osallistujille tärkeää ja monet osallistuvatkin ideaverstaisiin juuri siksi, että niissä tapaa uusia ja mielenkiintoisia ihmisiä. Kun kuulee osallistujien lähteneen verstaan jälkeen vielä istumaan iltaa, tietää, että on syntynyt muutakin, kuin nippu kehitysideoita kehittämishaasteen antaneen yrityksen käytettäväksi.

Ensimmäinen vuosi ideavertasprojektin mukana on ollut opettava ja hyvin hauska ja onneksi prosessia kehitetään aina vain eteenpäin ja hanke jatkuu vielä koko vuoden 2017. Työnhakijoissa käyttövalmiina olevan potentiaalin hyödyntäminen on myös tärkeä yhteiskunnallinen kysymys ja mielestäni ideaverstaat tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia työelämän vääjäämättömiin muutoksiin reagoimiseksi. Odotan mielenkiinnolla, millaisia verstaita, persoonia, ideoita ja keskustelujen sivujuonteita tuleva vuosi tulee tarjoamaan!

Veli-Pekka Virtanen

Osuuskunta Droppi

Lisää tietoa ideaverstaista ja niiden aikatauluista täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s